#TTT2019 inspireert scholieren voor techniek!

2500 leerlingen bezoeken #TTT2019 event

Bedrijven, 2e en 3e jaars leerlingen én basischool leerlingen kijken terug op een bijzondere beleving. Woensdag 9 oktober stroomde de Koepelhal en Wagenmakerij vanaf 8.45 uur vol. Zoals aangekondigd was het Groenplein nieuw tijdens deze editie. Brouwers Groenaannemers nam het initiatief om diverse bedrijven in deze sector bijeen te brengen, aangevuld met verschillende onderwijsinstellingen. “Zo vragen we gezamenlijk aandacht voor deze branch en zetten we groen op de kaart”, aldus Dave Ketelaars. Een te kort aan arbeidskrachten vormt de drijfveer. Leerlingen inspireren aan de hand van voorbeelden voor groenopleidingen dat is het doel aanwezig te zijn voor Helicon. “Het is niet alleen meer werken in de modder, dat willen we laten zien. En brachten bijvoorbeeld een waterstofauto en landmeters mee. Zo kunnen de leerlingen eens wat uitproberen”, zei Rianne van de Aker. “Het is best lastig hen enthousiast te maken”, ervaren ook de standhouders van Boomkwekerij Udenhout. “Het is weliswaar een zwaar beroep maar er komt tegenwoordig veel techniek bij kijken met de diverse machines”. Thomas de Ruiter en Martijn van Brugge geven toelichting op het combineren van de BBL-mogelijkheid met een baan.

Bij het onderdeel Metaal geeft Nancy van den Bliek van Bregil BV., makers van metaalframes, aan dat ook hier de deelnemers onderling goed samenwerken. “De tijd dat deze branch werd weggezet als vies, is voorbij. Het komt weer op”. Dit enthousiasme wordt ondersteunt door Jochem van den Broek, 4e jaars leerling van het ROC Autotechniek die op het Automotive-plein belangstellenden uitleg geeft. “Ik wilde iets met meten, computers en motorstoringen oplossen. Deze opleiding biedt dat naast het leren van een wiel er afhalen en radio’s maken”. Deze laatste activiteiten kunnen de bezoekers in zijn stand. Ook de presentator Bas van der Horst, 3e jaars ICT Media Design van Fontys Eindhoven, voor de 1e keer op TTT, geeft aan de bezoekers te willen inspireren. Leuk als ze interactief bezig zijn en plezier hebben. Vandaag staan we met 4en hier. Trots vertelt hij dat zij ook op GLOW en Nights of the Nerds stonden.

Procestechniek was ook te vinden bij DSM Coating Resins Waalwijk die iedereen liet beleven wat coating op papier kan doen. Louisandro Marcera stimuleerde velen te vertellen wat zij bij de verpakking van de aanwezige producten zagen en liet hen daarna het materiaal voelen. De coating zorgde steeds voor een nieuwe beleving!

Op de locatie van het Transport en Logistiek deel kan o.a. met de heftruck worden gereden. Edward den Otter van Sector Transport en Logistiek STL laat in zijn cabin met een 3Dbril ervaren hoe het is vrachtwagenchaffeur te zijn. Ook zij bieden de BBL-mogelijkheid aan; 4 dagen werken en 1 dag leren voor MBO-leerlingen.

In de Koepelhal heeft ROC school voor Mechatronica een bijzondere stand; er staat een voorbeeld van een kermis attractie, Tilburg niet onbekend. Stijn van Steensel, bezig met zijn laatste jaar legt zijn motivatie uit waarom hij voor deze opleiding koos. “Ik wilde een brede opleiding waarmee ik veel kanten uit kon. Iets met getallen, dus met mijn hoofd, maar tegelijk ook met mijn handen werken. Ik wl doorstromen naar programmeren. Glimlachend; het is dus iets geworden met mijn hoofd. Zo heb ik fysiek contact met anderen én werk ik met mijn hoofd”. Zijn studiegenoot Mart Dekkers wil software matige machines gaan maken. “Het is creatief en er is veel vraag naar”. Zijn broer was zijn voorbeeld.

Ook voor Lunctvaarttechniek was belangstelling!

Zoals vorig jaar staat is ook Zorg vertegenwoordigd. Chantal van Dongen, Peter Kranenburg én Chantal van den Hout, alle 3 docenten aan de MBO opleiding van het ROC. Dat ROC biedt een hele vakgroep zorg-opleidingen. Binnen deze reguliere opleingen komt veel techniek kijken. Dat is te zien in de dagelijkse zorg; te denken aan de vele robots en domotica. Dat trekt nu ook meer jongens.

Algemene impressies

Bijzonder was in deze editie dat ook enkele basisscholen de TTT2019 kwamen bezoeken. Meester Sander Pastoor is met zijn school Den Bijstere regelmatig te vinden in het Ontdekstation013 en VincentTekenLokaal. Op de vraag of zij ook belangstelling hadden voor dit event, was het antwoord bijna vanzelfsprekend ja. Met groep 8 bezocht hij verschillende pleinen. De kinderen schrijven hun bevindingen en belevenissen op voor o.a. de nieuwsbrief naar de ouders. Zo weten zij ook waar dat enthousiasme voor techiek vandaan komt.
Helemaal blij vertelde Leerling Preden van groep 8b: “Dit is geweldig, ik wil later uitvinder worden en kan hier onderzoek doen”. Thuis maakte hij al eens met zijn vader een game.

Voor muzikale sfeer zorgden studenten aan de Artiest-theater-opleiding, met voornamelijk zang. Bij de enorme stand van ROC Podium- evenementen Techniek waren 2e jaars leerlingen Sophia en Morris klaar om gedurende de hele dag opnamen te maken. “Zo wordt onze opleiding gecombineerd met de artiesten-opleiding, waarbij geleerd wordt hoe samen te werken voor het beste resultaat”, aldus Morris.

Aanwezige docenten gaven aan blij te zijn met dit event. Natuurlijk vallen zo enkele lessen uit maar de leerlingen doen zoveel nieuwe beleving op. Het is de moeite van gedeeltelijke lesuitval zeker waard!

Met zo’n 300 stands in de Koepelhal en Wagemakerij van 60 bedrijven en opleidingen was het volle bak.
Zie hier de complete lijst.

Platform Promotie Techniek, organisator, dankt alle deelnemers!

Share This