TTT boekt succesvolle 5e editie

Het Platform Promotie Techniek Midden-Brabant (PPTMB) kijkt samen met alle deelnemende bedrijven en opleidingen, terug op een succesvolle vijfde editie van het scholieren techniek event Toekomstig Techniek Talent (TTT) waarbij het nieuwe zorgplein erg goed bezocht werd!

Op 10 oktober bezochten 2300 middelbare scholieren het event in de Koepelhal en Wagenmakerij. Zij werden door 260 mensen uit het bedrijfsleven en vanuit beroepsopleidingen van ROC, Avans en Fontys op een leuke, prikkelende en uitdagende manier ondergedompeld in de wereld van wetenschap en techniek. TTT is altijd in de week voor de herfstvakantie en daarmee ook aan de vooravond van de profielkeuze voor de 2e en 3e jaars middelbare scholieren van Vmbo-T, Havo en Vwo. Met het event hoopt het platform de scholieren te laten zien dat een keuze voor techniek een keuze voor de toekomst is. De jongeren maken niet alleen kennis met tal van techniek- en technologiebedrijven in Tilburg, maar zien ook dat bijvoorbeeld een ziekenhuis een grote behoefte heeft aan mensen met een (medisch) technische opleiding. Zo krijgt het werken in de techniek voor de jeugd een gezicht.

Dat was ook de ervaring van de 13-jarige Esmee Zimmerman van de St. Jozefmavo (2e jaars Vmbo-T): “Ik vind het heel inspirerend, omdat je ziet wat je allemaal kunt doen als echte baan. Door ons dingen te laten doen, krijg je het idee hoe het werkt. Dat vind ik heel goed. En het is ook heel verschillend allemaal. Met techniek kun je de wereld een stukje beter maken.” Ze weet nu al dat ze gaat kiezen voor ‘een baan in de zorg’. “Mijn oma is dementerend en daardoor weet ik dat ik iets voor ouderen wil gaan doen.”

Nieuw: Zorgplein
TTT breidde dit jaar uit met een Zorgplein, waar onder meer het ETZ (ElisabethTweestedenZiekenhuis) een grote stand had omtrent allerlei aspecten van medische technologie. Het plein trok de aandacht van veel scholieren. Ook Fontys Zorg en ROC Gezondheidstechnologie waren zeer tevreden met hun deelname en zullen volgend jaar weer van de partij zijn. Dat geldt ook voor Defensie en de Koninklijke Marine. “Een grote opkomst. We zien ook veel scholieren die het als een verplicht nummer zien, maar al met al is het een leuke dag en biedt het ons de mogelijkheid te laten zien dat we er zijn”, aldus Robin de Reuver, verbonden aan het onderdeel Veiligheid en Opleiding van het ministerie. Defensie stond dit jaar in de Wagenmakerij en de ruimte daar biedt hun de mogelijkheid volgend jaar ook een pantservoertuig mee te nemen. Dat maakt bezoek aan hun stand ongetwijfeld voor veel jongeren extra aantrekkelijk.

Aantrekkelijke nieuwkomer was de deelname van Ontdekstation013 met een droneparcours en het hightechbedrijf Dynniq (vroegere Imtech), dat internationaal mobiliteits- en energieoplossingen ontwikkelt. In samenwerking met de gemeente Tilburg ontwierp het bedrijf een app die na installatie op de telefoon de fietser sneller door het verkeer loodst omdat de verkeerslichten bij nadering op groen springen.
Vanuit diverse Fontys opleidingen ondersteunden 40 studenten het TTT met tal van opdrachten en leuke uitdagingen. Docenten NAS (Natuur en Scheikunde) Loes Pieroen en Ineke Weterings zien ook grote meerwaarde voor hun studenten om hieraan een bijdrage te leveren.

“Je ziet hier een breed scala aan toegankelijke technologieën, die je ook in het onderwijs in kunt zetten. Juist al die nieuwe technieken en technologieën inspireren niet alleen ons, maar spreken ook scholieren uit ieder opleidingsniveau aan om te kiezen voor techniek. Echt mooi om te zien dat TTT iedereen wat te bieden heeft.”

Share This