Teun Claassen goed was met metaal, volgde een BBL opleiding en……

Van poetser tot leermeester

BRABANTSERIE VAN CHIP TOT SCHIP
Er zijn veel bedrijven in Brabant die producten maken die over de hele wereld gebruikt worden. In deze serie aandacht voor die bedrijven. Deze keer: machinefabriek JMBA in Someren.

Armstukken om, handschoenen aan en een laskap op. Het zijn extra kledingstukken die lasser Teun Claassen aan moet voordat hij aan het werk kan. Hij heeft bescherming nodig om brandplekken te voorkomen. “Het is niet zo dat er bij het lassen vonken of spetters ontstaan. Althans niet bij wat wij doen, dat krijg je bij het ruwere en grotere werk. Er komt wel warmtestraling vrij. Je kunt het vergelijken met in de zon liggen. Alleen verbranden wij nog sneller.”

Claassen is bezig met het lassen van buizen voor een warmtespiraal voor een machine die gebruikt wordt in de voedingsmiddelenindustrie. “Meestal werken we aan kleine producten, dat kan ik doen op mijn werkbank.” Nu is hij met iets groters bezig, de warmtespiraal meet 6,5 meter. “Er moet een dopje komen op het uiteinde, dat ben ik aan het aflassen. Er mogen geen gaatjes in komen, want dan gaat het lekken. Er kan dan vloeistof of olie uitkomen en dat wil je niet als er voedingsmiddelen bij betrokken zijn.”

De 21-jarige is TIG-lasser bij machinefabriek JMBA in Someren. Het bedrijf van eigenaar Jan Meeuws maakt voornamelijk onderdelen van roestvrijstaal en kunststof voor machines. Ze leveren aan bedrijven die actief zijn in verpakkingsmiddelen-, voedingsmiddelen- en hightechindustrie. “Ik las producten van roestvrij staal voor de voedingsmiddelenindustrie. TIG is een type lasapparaat. Hiermee lassen we het fijnere werk, dus niet het ruwe werk. De moeilijkheid is dat er geen naden achter mogen blijven waar bacteriën in kunnen gaan zitten.”

JMBA werkt vooral voor bedrijven die zijn gevestigd in Nederland, België en Duitsland. “Onderdelen die ik maak zitten in machines en producten die die bedrijven leveren. Hun klanten zitten wereldwijd. Het is mooi om te kunnen zeggen dat wat ik doe heel de wereld over gaat. Denk bijvoorbeeld aan machines die vleesverwerkers gebruiken. Soms maak ik wel eens foto’s die ik thuis laat zien, of aan mijn vrienden. Het laatste wat ik heb laten zien is de warmtespiraal waar ik nu mee bezig ben. Ik vind dit een mooi product om te maken, omdat ik niet alleen het lasgedeelte doe, maar ook de elektronica aansluit.”
Uitgedaagd

Om zeven uur in de ochtend begint zijn werkdag. Daarvoor heeft Claassen al koffie gehaald en ingeklokt. “Op de computer kijk ik dan op een dashboard wat er die dag allemaal moet gebeuren. Zo zie ik met welk product ik aan de slag kan. Ik ga met plezier naar het werk. Natuurlijk zit er wel eens een mindere dag tussen, dan had ik te weinig moeilijk werk. Het leukste vind ik als ik aan een nieuw product mag beginnen waarbij nauwkeurigheid belangrijk is en waar verschillende dingen moeten worden gelast. Op die manier word ik uitgedaagd, dat is leuker dan iedere dag hetzelfde doen.”

Sinds kort heeft hij een nieuwe uitdaging op het werk. Ondanks dat hij de jongste is, is hij assistent-groepschef op de lasafdeling geworden onder groepschef Ad van de Ven. “Met ons twee erbij vormen we een groep van zeven lassers”, zegt Claassen. “Ze luisteren en nemen dingen van me aan. Het is niet dat ik nu belangrijker ben dan zij zijn. Ik ben wel blij met deze rol. Nu moet ik niet alleen op mezelf letten, maar ook naar de rest kijken. Ik voel me nuttiger, omdat ik meer verantwoordelijkheid heb.” Dat hij tot assistent-groepschef is benoemd, komt omdat Claassen een zeer goede vakman is, laat Meeuws weten. De 21-jarige begon in 2013 met werken bij JMBA toen hij op het Varendonck College in Someren zat, een middelbare school waar hij Kader Techniek Breed volgde. “Chef werkplaats Twan Koolen had aan mijn leraar Techniek gevraagd of hij nog iemand wist die goed was met metaal. Zo kwamen ze bij mij uit.” Hij begon bij JMBA op zaterdagen met poetsen. “Later ging ik simpele werkzaamheden doen als stralen en afbramen. Bij stralen poets je de producten met zand en bij het afbramen schuur je de scherpe randjes eraf, zodat je je vingers er niet aan kunt openhalen.”

Het werk beviel hem en hij besloot te blijven hangen. Bij het Summa College in Eindhoven volgde Claassen een BBL-opleiding tot allround-lasser. “Ik zat één dag in de week daar, de andere dagen werkte ik bij JMBA. Daar heb ik het vak geleerd van Marco Nuismer. Hij legde mij uit wat ik moest doen. Van hem leerde ik netjes en secuur werken. Hij was niet de snelste, maar wat hij deed was tweehonderd procent in orde.”

Inmiddels is het aan Claassen om anderen te helpen. “Voor ik begin bekijk ik eerst de tekening en als het een ingewikkelde klus is dan bekijk ik op de laptop 3D-tekeningen van verschillende kanten. Eerst nadenken en dan aan de slag, dat is de beste manier en dat probeer ik anderen ook te leren. Ik schrijf hoe ik het heb aangepakt op in een boekje en voer het in op de computer. Soms moet je maanden later nog een keer hetzelfde doen, dan is het makkelijk om een geheugensteuntje te hebben. Het gaat niet om hard werken, maar om slim werken. Dan ben je uiteindelijk sneller klaar. Ik ben een soort leermeester geworden.”

Bron: Brabants Dagblad; JOHAN VAN DER PUTTEN
Foto: Sem Wijnhoven/ DCL Media

Share This