Science Café: Leven tussen sterren? Bouwstenen gezocht.

Science Café Tilburg XL met Ewine van Dishoeck
Op zoek naar de bouwstenen voor leven tussen de sterren

Sinds 25 jaar hebben astronomen overtuigend bewijs dat planeten rond andere sterren cirkelen. Meer dan 4000 exo-planeten zijn inmiddels ontdekt. Maar hoe worden deze planeten gevormd? Lijken ze op de planeten in ons eigen zonnestelsel, of zijn ze juist heel anders? Wat is de chemische samenstelling van het materiaal (water, organische verbindingen) waaruit planeten worden gevormd en kan dat mogelijk leiden tot leven elders in het heelal? En wat vertelt de Rosetta-missie naar komeet 67P over het ontstaan van ons eigen zonnestelsel? Dankzij nieuwe krachtige telescopen kunnen astronomen deze oeroude vragen nu eindelijk te lijf gaan.

Ewine van Dishoeck (Sterrenwacht Leiden, Universiteit Leiden) vertelt hierover tijdens het SCT-XL in de Tilburgse schouwburg. Afgelopen zomer won deze hoogleraar Astronomie de prestigieuze Kavli-prijs in de categorie astrofysica. Deze prijs, die de Noorse Academie van Wetenschappen en Letteren sinds 2008 iedere twee jaar uitreikt, wordt ook wel omschreven als de Nobelprijs voor de astronomie.

De avond wordt verzorgd in Theaters Tilburg op 4 juni, aanvang 20.15u

Muzikale onderbreking

Trio Nebula is een ensemble met een bijzondere en unieke bezetting in Nederland: blokfluit, saxofoon en slagwerk. Het ensemble speelt muziek die geïnspireerd is door fenomenen uit het heelal. Hun muziek is speciaal voor hen gecomponeerd door componisten uit Nederland en Scandinavië. Om u nog meer in de ruimte te laten wanen, zal de muziek begeleid worden door prachtige beelden uit het heelal.

Meer weten over het Science Café? Kijk hier!

Share This