Ontdekstation013 werkte samen met Ouderkamers

Ouderkamers

Tilburg telt bijna 15 ouderkamers. De allereerste was De Dirigent in Tilburg-Noord. De voorziening bestaat nu zes jaar en is de oudste in Tilburg.
Veel scholen kwamen de afgelopen jaren inspiratie opdoen bij De Dirigent, ook uit de rest van het land. De ouderkamer heeft effect heeft, mensen worden uit hun isolement gehaald. Het is een school in een school geworden. Ouders kunnen er leren lezen, schrijven en rekenen. Er worden allerlei activiteiten gehouden: van taal- en breiles tot informatiebijeenkomsten over onderwijs en gezondheid. Daar profiteren zij èn hun kinderen van; zeker een meerwaarde.

Petra Smit. De directeur van basisschool De Regenboog in Tilburg-Noord is daarom stellig. “Ouderkamers moeten dezelfde status krijgen als wijkcentra. Krijgen we opnieuw geld van de gemeente? Die onzekerheid moet verdwijnen.”

De instroom op het MBO van jongeren met een migrantenachtergrond is erg laag. Ouders sturen sterk op hogere functies omdat ze hun kind een betere toekomst willen geven dan hun eigen positie op de arbeidsmarkt. De realiteit is evenwel dat veel kinderen die iets met hun handen willen doen als MBO student een veel mooiere toekomst kunnen hebben dan als matig havist. Dat is de reden dat vanuit Ontdekstation013 contact is gezocht met de Ouderkamers die door basisscholen in wijken met veel migranten, in het leven zijn geroepen.

De Ouderkamers worden vooral bezocht door de moeders. Vanuit hun interesse voor de toekomstmogelijkheden voor hun kinderen zijn ze uitgenodigd. In het Ondekstation kregen zij uitleg over de arbeidsmarkt, ons onderwijssysteem en volgden ze een workshop. Presentatise en workshops werden gegeven door jongeren uit hun eigen culturele achtergrond die konden laten zien en vertellen hoe zij vanuit hun beroep succesvol zijn en doorgroeimogelijkheden hebben. Dit allemaal gericht op meer instroom naar techniek en de kansen die technische geschoolde jongeren hebben op de arbeidsmarkt.

Share This