Met proefjes ontdek je de wereld!

Proefjes doen alleen voor kleine Einsteins? Zeker niet.
Een magisch papje, zelf een wolk maken of kristallen laten groeien. Laat kinderen thuis zelf antwoorden vinden.

Hoe drinkt een plant? Hoe werkt een thermometer? Wat zijn die belletjes in de cola? Sommige kinderen zitten vol vragen. “Ze zijn van nature nieuwsgierig. Ze kijken met een open blik om zich heen. Verwonderd”, zegt Hiljanne van der Meer, programmamaker bij Nemo Science Museum in Amsterdam. “Kinderen hebben vragen. Soms heel veel vragen en dat is voor ouders niet altijd makkelijk. Het is de truc om ze aan te moedigen zelf op onderzoek uit te gaan. Natuurlijk kun je via Google het juiste antwoord opzoeken, maar het is veel boeiender om zelf dingen uit te proberen en te ontdekken. Op die manier iets leren is veel leuker dan wanneer een leraar of ouder vertelt hoe iets in elkaar steekt. Bovendien kun je het dan ook nog eens beter onthouden. Het gaat er meestal ook niet om of kinderen precies het juiste antwoord vinden of het chemische proces exact begrijpen. Ze zien en observeren wat er gebeurt. Willen ze meer weten? Dan kunnen ze er meer over uitzoeken.”

Als voorbeeld noemt Van der Meer de vraag ‘Hoe drinkt een plant?’. “Als ouder kun je het uitleggen, maar je kunt ook zeggen: ‘Pak een blad en snij deze doormidden. Kijk maar eens wat je ziet.’ Misschien komen ze niet bij het exacte antwoord uit, maar ze hebben wel zelf onderzoek gedaan naar hun eigen vraag. Een vraag is eigenlijk gewoon een uitnodiging om op onderzoek uit te gaan.”

Kinderen thuis laten experimenteren is goed voor hun ervaringen, meent de programmamaker. “Het hoort bij de vaardigheden van de toekomst. Feitjes weten is steeds minder belangrijk, want we kunnen alles opzoeken. Maar het is wel belangrijk om te leren hoe je vragen stelt en onderzoek doet om tot een antwoord te komen. Soms mislukt iets. Dat kan, maar dan leer je dat je moet doorzetten om toch bij het antwoord te komen.”

Proefjes en experimenten doen, is voor iedereen. “Iedereen kan vragen stellen, onderzoek doen en dus wetenschapper worden. Jong en oud. Jongen of meisje.”

Bron: Brabant Dagblad 17 augustus 2020, Maartje Huijben
Foto: DIGIDAAN

Share This