Mbo-studenten onmisbaar in maatschappij van nu

Waarom zijn we niet meer gewoon tevreden met het feit dat onze kinderen een mbo-opleiding volgen? Mbo-studenten zijn onmisbaar in de maatschappij van nu.

Studenten op het mbo willen ook graag een titel wanneer zij hun diploma hebben behaald. Volgens een onderzoek van EenVandaag blijkt dat studenten van het mbo zich minder gewaardeerd voelen dan hbo-studenten. Tot een paar jaar terug was ik zelf een mbo-student, ik kan me daarom goed inleven in het gevoel van deze groep studenten. Het negatieve imago van het (v)mbo moet stoppen.
Praktisch opgeleid

Ten eerste, beroepen als metselaar, kapper of verpleegkundige zijn erg belangrijk in onze maatschappij. Mensen met deze beroepen werken hard, ze zijn onmisbaar in onze maatschappij. Maar of zij dezelfde kansen krijgen als studenten uit het hbo? Volgens mbo-studenten niet. Ten onrechte maken zij met hun papiertje minder indruk op werkgevers, terwijl juist zij degenen zijn die praktisch opgeleid zijn en vaak al veel ervaring hebben in het werkveld. Mbo-studenten geven vaak aan dat voor een vacature, waarin wordt gevraagd naar een ‘mbo denk en werkniveau’, een hbo’er eerder wordt aangenomen. Gelukkig floreert de economie, met als gevolg dat er een tekort is aan vakkrachten. Dit zorgt ervoor dat studenten met een mbo-diploma ook eindelijk aan bod zullen komen. Het is belachelijk dat zij alleen op deze manier in de picture komen.

Op de tweede plaats, de benaming laagopgeleid, die toebehoort aan de mbo-studenten, waar slaat dat op? In mijn ogen wordt op die manier alleen maar benadrukt dat je iets niet kunt. Ook dit draagt bij aan het negatieve imago van het mbo. Deze term wekt het idee dat zij bepaalde capaciteiten (nog) missen en dat zij niet zover zijn als studenten van het hbo. De kwaliteiten van mbo-studenten liggen natuurlijk gewoon op heel andere vlakken.
Advies

Het derde argument heeft ook te maken met het slechte imago van het mbo. Ouders willen namelijk dat hun kroost steeds hoger opgeleid wordt. Dit begint al met het advies dat door de basisschool wordt afgegeven aan leerlingen die naar het voortgezet onderwijs gaan. Er ontstaan zogenaamde kansklassen of schakelklassen waarbij leerlingen kunnen laten zien dat zij toch naar de havo kunnen. Halen ze dit niet? Dan is dit voor ouders vaak een teleurstelling.

Waarom zijn we niet meer gewoon tevreden met het feit dat onze kinderen een vmbo-opleiding gaan volgen? We leggen veel te veel druk op het behalen van een havo-diploma of hoger. Zolang je kind gewoon zijn best doet zou je als ouder trots moeten zijn.

Voor mij is deze druk erg herkenbaar. Als docent krijg ik regelmatig te maken met ouders die hun leerlingen liever niet naar het vmbo sturen. Daarnaast wilde mijn vader graag zien dat ik op twaalfjarige leeftijd naar de havo zou gaan. Helaas voor hem gebeurde dit niet. Ik heb ervoor gekozen om via het vmbo, de opleiding onderwijsassistent te gaan volgen en daarna te starten met een hbo-opleiding omdat mijn hart lag bij het onderwijs.

Doordat ik dit pad heb bewandeld, heb ik juist mezelf kunnen ontplooien. Ik had een grote voorsprong op andere studenten omdat ik veel praktijkervaring had en bepaalde vakken voor mij niet geheel nieuw waren.

Mbo-studenten zijn onmisbaar in de maatschappij van nu. Een titel voor studenten met een mbo-diploma zou een oplossing kunnen zijn voor het slechte imago. Deze titel geeft aan waar zij met hun diploma ‘expert’ in zijn. Hiermee worden zij ook direct meer gelijkgesteld aan hbo-studenten.

Mbo’ers hebben het recht om trots te zijn op hun opleiding. Ze moeten gezien worden.

Nieke Schilders is docent op het vmbo in Tilburg.

Foto: Marlies Wessels
De tweeling Ella-May en Madelynn mogen tijdens een voorlichtingsdag ‘proeven’ aan technische beroepen.

Bron: Brabants Dagblad, 30 april.

Share This