Luc en Edward: techniek docenten vd toekomst

Mijn Toekomst in Techniek

In Ontdekstation013 vervullen 2 studenten 1e jaars hun stage. Luc Brouwer en Edward Kilsdonk volgen de opleiding Science & Technologie aan de Fontys Hogeschool, met coördinator Mandy Stoop en Patrick Smits als begeleidend docent. Het is een voltijd-opleiding van 4 jaar. In hun stageperiode ontwikkelen zij samen lesmateriaal waarbij de educatieve kant echt voorop staat.

We spraken met Luc en Edward.
Hoe kwam Luc op de opleiding terecht? En wat ging er aan vooraf?
“Als kind hield ik al van dingen maken; vroeg me steeds af hoe zit dat in elkaar, hoe werkt het? En het maakte niet uit wat het was. Maar op de vraag wat ik later wilde worden, had ik eigenlijk geen antwoord. Mijn moeder hielp me inzicht te krijgen. Met karaktereigenschappen als geduld en goed met kinderen om kunnen gaan, ging ik toch snel richting het onderwijs”. Via Mavo en een MBO-opleiding werd Luc onderwijsassistent. Maar kennis overbrengen en dingen uitleggen bleven zijn passie. Daarom ging hij op zoek naar iets wat nog beter bij hem paste. “Met deze opleiding blijf ik in het onderwijs en focus ik me nu op docent techniek.”
Gaat hij andere ook wijzen op deze opleiding Science & Techniek; zodat hij meer instroom stimuleert in het technische onderwijs? “Ik ben zeker enthousiast maar iedereen moet in zichzelf zoeken wat past. Door andere te helpen inzicht te krijgen, kan ik het wel stimuleren”.


Luc Brouwer (l) en Edward Kilsdonk (r) aan het werk

Edward volgde kort een opleiding informatica aan de AVANS. “Vroeger leek me dat een geweldig vak en ook de open dag daar overtuigde mij. Na een half jaar bleek het niet de juiste keuze. Ik wilde niet elke dag alleen maar achter de computer zitten maar juist dingen overbrengen. Het is leuk om presentaties te geven, voor groepen te spreken; dat gaat me goed af. Maar voor de klas? Dat leek me lastig, je moet toch improviseren en anticiperen op van alles vanuit de klas”. Gestimuleerd door het thuisfront waar het onderwijs vak veel wordt beoefend, koos Luc voor deze Fontys-opleiding nadat ook hij meer inzicht in zijn kunnen had gekregen. Een opleiding docent informatica was praktisch niet haalbaar, te ver reizen. “Kinderen iets leren, begeleidend coach in het onderwijs zijn in het O&O-vak lijkt me fantastisch”.

O&O staat voor Onderzoek & Ontwerpen.
Een vak dat op de HAVO/VWO wordt gegeven ism met technische bedrijven zoals bv Hoppenbrouwers Techniek. Een technisch installatiebedrijf met tal vestigingen door het hele land brengt een technisch probleem naar de school. De leerlingen wordt gevraagd een oplossing te bedenken, begeleid door een coach. Hieraan ligt een projectproces ten grondslag. Dit is een vorm van het nieuwe onderwijs.

Edward en Luc, veel succes!

Share This