FLL-finale: hoge druk en spanning!

27 Teams trekken ten strijde
De Beneluxfinale van de First Lego League halen, dat was het doel van alle deelnemers van de 27 teams aan de 1eThe First Lego League in het Theresia Lyceum in Tilburg dit weekeinde. Bloedfanatiek zijn ze dan ook. De spanning staat op de gezichten van Rhivano Volk en Lars Jobsen, beide groep achters van Basisschool Athena in Drunen. De druk is groot. Ze hebben de eer van hun school hoog te houden omdat een vorig team al eens de Beneluxfinale heeft gewonnen. “Lars heeft best last van stress”, zegt Rhivano die zelf eigenlijk ook niet stil kan zitten van alle spanning. Het ging zo goed, vinden de twee. “We hebben de banden uit Amerika. Die waren net iets sneller, zo hebben we getest.” De rest van het team heeft de twee op de achtergrond toegejuicht. “Heel groep acht heeft hier aan mee gewerkt hoor. Zes klasgenootjes gingen over het programmeren en vier hebben de presentatie gedaan.” Als een havik volgen ze het spoor van de legorobot, af en toe voegen ze een ‘tool’ toe om een missie te volbrengen. In de taal van niet kenners: ze voegen Lego-onderdelen toe om opdrachten uit te voeren zoals het bewegen van een schommeltje. Als de 3,5 minuut van de race voorbij is, vliegen Rhivano en Lars elkaar in de armen. Yes!

Leerproces in techniek
Het belangrijkste doel van deze First Lego League is de techniek. Als de robot niet goed is geprogrammeerd, dan ben je bij voorbaat al verloren tijdens de wedstrijd tussen de 27 teams van scholen uit heel Midden-Brabant deze dag in Tilburg. Minstens net zo belangrijk is dat de kinderen samenwerken. Dat ze met elkaar creatieve oplossingen bedenken en ook al zijn niet alle ideeën haalbaar, je mag van alles bedenken. “Het belangrijkste is natuurlijk het leerproces”, weet Simon van Maurik. Hij heeft al verschillende keren in de jury gezeten van de First Lego League-wedstrijden. In Rotterdam, Delft, maar ook de Beneluxfinale heeft hij al gejureerd. “Je merkt dat kinderen veel eenvoudiger redeneren. Soms ligt de oplossing zo voor de hand, maar zie je die als volwassene niet omdat je te moeilijk denkt. Zo leer ik nog van deze deelnemers”, zegt Van Maurik. Zelf geeft hij aan, met vette glimlach, ‘nog een groot kind’ te zijn. “Mijn affiniteit ligt bij de techniek, maar ik ben ook een groot fan van Lego. Ik mag zelf ook graag af en toe een bouwwerkje maken.”

Veel publiek bij de First Lego League
1, 2, 3 Lego! klinkt het ondertussen voortdurend door de hal van het Theresia Lyceum. De klassen hebben als het goed is op school al wel geoefend. Hier, met publiek en tijdsdruk, is het toch wel wat anders. Daar ziet docent elektrotechniek Jan Dooms uit Bergambacht, een van de vrijwillige juryleden, het grote verschil tussen de teams. “Je merkt wel of ze flink hebben geoefend. Altijd leuk om te doen dit.” Bijzonder is dat de teams zelf worden betrokken bij de puntentelling. De juryleden overleggen eerst met de bouwers voordat de punten voor de verschillende onderdelen worden ingevoerd. Athena heeft zo misschien ook wel de winst binnen kunnen halen. “We zagen dat een van de onderdelen in het parcours niet goed was gebouwd. Dus we kregen toch 15 punten extra. Nu zijn we door naar de Beneluxfinale”, jubelt Rhivano. Die finale is later deze maand in Breda.

De organisatie lag in handen van het Ontdekstation013 uit Tilburg

Bron: Brabants Dagblad, Kim Spanjers 12 jan. 2020
Foto: Jan van Eijndhoven: Het team TechKnows van bs Witterin.nl uit Rosmalen bereiden hun robot demo voor.

Share This