Enorme groei in container vervoer en overslag

Record aantal containers op Brabants water

Het Multimodaal Coördinatie- en Adviescentrum (MCA Brabant) verzamelde de cijfers. Daaruit bleek dat de groei is verspreid over alle Brabantse terminals in Tilburg, Oss, Veghel, Den Bosch, Waalwijk, Bergen op Zoom, Oosterhout en Moerdijk.

Volgens MCA Brabant – de in Den Bosch gevestigde organisatie die zich inzet voor de bevordering van multimodaal vervoer, transport via water, spoor en weg – hangt de ‘spectaculaire’ groei van het containertransport deels samen met de economische groei in Nederland en Europa. Maar volgens Hendrik-Jan van Engelen, voorzitter MCA-Brabant, is de stijging in aantal containers op Brabantse wateren groter dan de huidige economische groei.

MCA-Brabant noemt de groei van groot belang. Met name omdat transport via water de overvolle wegen ontlast. Van Engelen verwacht dat het transport van containers over water de komende jaren nog verder zal groeien. “De samenwerking met de zeehavens wordt beter en de vraag naar vervoer neemt tot 2040 alleen maar toe.” Voorlopig kunnen de Brabantse containerterminals de groei makkelijk aan. Van Engelen: “Maar er is uiteindelijk wel een grens. Door de beperkte breedte en diepte van Brabantse kanalen en de aanwezige sluizen en bruggen, kunnen er maximaal klasse IV- en sporadisch klasse V-schepen varen.”

Klik hier voor het gehele artikel van het BD

Share This