DTW2019: Young Talent Tour en Meiden on Tech Tour

Dutch Technology Week in de regio Hart van Brabant

Op dinsdag 21 mei stond de Young Talent Tour en Meiden on Tech Tour op het programma van de Dutch Technology Week in de regio Hart van Brabant.
Leerlingen van het Cambreur College, Van Haestrechtcollege, Dr. Moller College en Walewyck-mavo gingen voor de Young Talent Tourop bezoek bij Kivits Drunen en Dataplace. Leerlingen van de Jozefmavo, Beatrix College, Cobbenhagenmavo, Campus013 en Ruivenmavo bezochten Agristo, Capi Europe, Focal meditech, Hoppenbrouwers Installatietechniek en Elisabeth Twee Steden Ziekenhuis.

Meiden on Tech Tour

Het doel van deze speciale op meiden gerichte tour was om extra en met nadruk aandacht te geven aan de keuze van vrouwen voor techniek. De groep meiden van de Ruivenmavo en van Campus013 kregen dan ook een speciaal onthaal bij Focal Meditech en Elisabeth Twee Steden Ziekenhuis. Bij Kivits Drunen BV konden de kinderen zien met welke technieken de hoogwaardige logistieke dienstverlener in aardappels, groenten en fruit, hun hallen koelen en hoe het logistieke proces van buitenland tot de lokale consument verloopt. Herkenning bij de bezoekende leerlingen van het vmbo bij het zien van smoothies voor de Jumbo, producten van de Lidl en vleeswaren van Albert Heijn. Ondanks de erg lage temperatuur in de koelcellen drukte dat het enthousiasme over de verrassende herkenning van de leerlingen niet.

Dataplace Waalwijk

Het energiezuinig digitale datacenter Dataplace Brabant mocht ondanks de hoge beveiligingsnormen met grote uitzondering door de groep leerlingen bezocht worden. De bewustwording van wat een datacenter is werd duidelijk met de vraag waar de gegevens van de leerlingen naar toe gaan wanneer je je telefoon kwijt bent. Het eensgezinde antwoord was duidelijk: ”in de cloud”. Waar deze “cloud” zich dan bevond was het grote vraagteken. Dat het Datacenter waar ze zich op dat moment fysiek bevonden hetzelfde was als die “cloud” was een ware openbaring. Een datacenter zonder stroom kan dan natuurlijk niet, hùn gegevens moeten wel veilig staan. Een rondleiding bij de stroomvoorziening was daarom heel erg belangrijk. Tevens werden de servers bekeken en de bijbehorende veiligheidsaspecten besproken. De afsluitende prijsvraag leverden de 3 winnaars zowaar een VR bril op! Ook de overige leerlingen gingen niet met lege handen naar huis, voor allen lag er een keycord
met powerbank.

Focal Meditech

Focal Meditech gaf de leerlingen inzicht in hoe hun vernuftige technologische hulpmiddelen lichamelijke gebreken weliswaar niet kan verhelpen maar voor diegene die zelf de kracht of coördinatie niet hebben zeker kan helpen. De Darwing en andere robotarmen kunnen spierondersteuning bieden bij dagelijkse handelingen als soep eten, typen of een kop thee drinken. Het beeld van de leerlingen op de rol van technologie in de Zorg is definitief veranderd na het zien en voelen van de snoezige robotzeehond Paro. Paro lokt communicatie, activiteiten en interactie uit bij dementerenden, verstandelijk en meervoudig gehandicapten en kinderen. Vooral Paro hadden de leerlingen graag zó meegenomen want hoe vét is een huisdier dat niet hoeft te worden uitgelaten. De technische dienst van het Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis (ETZ) gaf de leerlingen zicht op de inventiviteit van de technici in dit Tilburgse ziekenhuis. De eenvoud en kracht van de door hen ontworpen spraakcomputer werd duidelijk toen meerdere leerlingen in een mum van tijd in staat waren diverse zinnen ten gehore te brengen. Het beeld op de zorg is bij deze leerlingen definitief veranderd!

Agristo

Het bezoek aan Agristo gaf menig leerling de verrassing van hun leven. Want wie had nu gedacht dat er zoveel friet geproduceerd zou worden op een industrieterrein in Tilburg? Als favoriete snack van menig leerling werd het gehele proces, van aardappel uit de continue aanrijdende vrachtwagens tot frietje in de vrieszak, nauwgezet bekeken. Dit bezoek was enorm geslaagd! Niemand had verwacht dat er zoveel technologie aan te pas kwam om dat heerlijk krokant smakend frietje te produceren. Bij Agristo werd het begrip “friet maken” opgetild tot een totaal andere niveau. Bij menig leerling was de gedachte dat ze later zelf hier een rol in konden spelen erg aanlokkelijk.

Capi Europe

De ogenschijnlijke eenvoud van een willekeurige bloempot in de tuin zal voortaan door de leerlingen nadrukkelijk bekeken worden na hun bezoek aan Capi Europe. Dit bedrijf produceert bloempotten, met voor de leerlingen onverwacht hoogwaardige technologie en processen. De leerlingen kregen zicht op het productieproces van materiaal tot product. Vooral de productierobots die volautomatisch in staat waren om met een gigantisch tempo en vol continue de potten te produceren zorgden ervoor dat de leerlingen een andere kijk hebben gekregen op de hedendaagse productieprocessen.

Hoppenbrouwers Techniek


Als installateur is Hoppenbrouwers Techniek in de regio geen onbekende. Bij het bezoek aan het bedrijf in Udenhout konden de leerlingen zien en ervaren dat de elektrische, verwarming, beveiliging en procesbesturing installaties steeds belangrijker worden. Of dit nu bij een productiebedrijf, pretpark of doodgewone woning is. Tijdens de presentatie werden door veel leerlingen persoonlijke vragen gesteld over welke opleiding of vakkenpakketten gekozen moest worden om dit vak later te kunnen doen. Enkele leerlingen lieten met de vraag of ze al stage konden lopen blijken dat ze het liefst direct aan de slag wilden. Bij Hoppenbrouwers bouwen een aantal HBO studenten een technische knikkerbaan waarmee de leerlingen m.b.v. besturingstechniek de knikkers op kleur kunnen sorteerden en op bestelling in bakjes plaatsen. Dit project geeft leerlingen een realistische kijk op procesbesturing.

Terugblik
De vele leerlingen van het vmbo en hun begeleiders kijken terug op een mooie interessante dag die er voor zorgde dat menigeen (nog) enthousiast(er) is geworden voor TECHNIEK!
#Maketechyours #Deltaplantechniek

Deelnemende scholen: Cambreur College, Van Haestrechtcollege, Dr. Moller College en Walewyc-mavo, 2College Josefmavo, 2College Ruivenmavo, Beatrix College, Campus013 en het 2College Cobbenhagenmavo.

Share This