Brabant wereldtop 3D-printen

Groei in aanvragen patenten
Het gaat laagje voor laagje. Of het nu een dessert is, een lamp, een kunstgebit, een onderdeel van een chipmachine of zelfs een compleet huis. Het rolt allemaal zo uit de 3D-printer. Zuidoost-Brabant behoort met deze technologie tot de wereldtop.

Van sieraden, toetjes, auto-onderdelen en de meest geavanceerde maquettes tot meubels (foto) en zelfs complete woningen: het rolt allemaal uit de 3D-printer.
Uitvinders en onderzoekers in en rond Eindhoven behoren tot de meest actieve aanvragers van octrooien bij het Europees Octrooibureau (EOB) voor 3D-printing. De regio staat daarmee in de top vijf van meest actieve regio’s die patenten aanvragen op het gebied van 3D-printen in Europa. TNO, Philips en Signify hebben veel aanvragen op hun naam staan. Dat blijkt uit een onderzoek van het Europees Octrooibureau (EOB), dat keek naar het aantal aanvragen dat gedaan werd tussen 2010 en 2018. Europa laat de Verenigde Staten en AziĆ« achter zich, aldus het onderzoek. In Europa bestaat de top drie grootste aanvragers van octrooien voor 3D-printen uit Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Nederland staat op de vierde plek en staat daarmee aan de top van de kleinere Europese landen. De regio Eindhoven staat op de vijfde plaats van meest actieve regio’s. In de regio Eindhoven zijn er meer dan zestig toeleveranciers op het gebied, blijkt uit een opgave van Brainport. Universiteiten en onderzoeksinstituten zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor de Nederlandse aanvragen bij het octrooibureau. Ruim een vijfde van alle octrooiaanvragen voor 3D-printtechnologie kwam van universiteiten en onderzoeksinstituten. Dit is hoger dan elk ander Europees land en flink boven het gemiddelde, waar gemiddeld 12 procent van de aanvragen uit de academische hoek komt. Onderzoeksinstituut TNO is de grootste aanvrager. De organisatie wordt in het rapport met 97 aanvragen genoemd als de nummer 1 aanvrager op het gebied van 3D-printing in de onderzoekssector.

Sneller en goedkoper
Begin dit jaar werd bekend dat TNO een methode heeft ontwikkeld om de snelheid van het printproces van 3D-printers te versnellen. Dat maakt het mogelijk producten sneller en goedkoper te vervaardigen en met dezelfde kwaliteit als voorheen. De ontwikkeling gebeurde binnen het Amsystems Center, het gezamelijke innovatiecentrum van TNO en het High Tech Systems Center van de Technische Universiteit Eindhoven.

Nederlandse bedrijven die veel aanvragen doen zijn onder meer DSM, Philips en Signify. Het Vlaams-Nederlandse brillenbedrijf Luxexcel in Turnhout en het Eindhovense plasticbedrijf Suprapolix zijn de topaanvragers in het mkb. De afgelopen tien jaar groeiden de patentaanvragen voor 3D-printtechnologie tien keer zo snel als andere aanvragen bij het EOB.

Bron: Brabants Dagblad; BART-JAN VAN ROOIJ

Share This