Astronaut worden in Tilburg!

Zoektocht naar fitte ruimtevaartcursisten
In zes zondagen worden vijftien Tilburgse kinderen opgeleid tot astronaut.
Op de eerste dag leren ze hoe je een goede astronaut moet zijn. Zo ondergaan de kinderen een fitheidstest, waarbij ze lang op één been moeten balanceren, zo ver mogelijk moeten springen, de trap op en af rennen en een stuk moeten lopen met een boek op hun hoofd. Ook proeven ze astronautenvoer, wat gemaakt is van poeder met water. Zo proberen ze onder andere bonensoep, hutspot en chocolademousse, allemaal in pap-vorm. Mette Groeneboer (8) is het enige meisje, maar dat vindt ze helemaal niet erg. “Ik speel altijd met jongens.” Ze is erg geïnteresseerd in ruimte en techniek en wil dan ook al jaren astronaut worden.

Bewust maken
Eén van de initiatiefnemers van de Ruimtevaartschool, Halima Özen, vertelt trots waarom dit programma zo belangrijk is. “In de LocHal denken we veel aan de toekomst en de toekomstige kinderen. We willen ze graag bewust maken van actuele thema’s als milieu, verspilling en de ruimte.” Door programma’s als deze te maken, hopen ze dat de kinderen alles wat ze leren, mee terug de klas in nemen. “Het idee komt voort uit het overzichtseffect dat astronauten ervaren”, vertelt innovator Kim Scholten. “Zij krijgen door een ruimtereis vaak een sterker gevoel van eenheid, verbondenheid en verantwoordelijkheid, dat willen we de leerlingen graag meegeven.”

David Sazak (9) is gefascineerd door de ruimte en kan dan ook de meeste planeten opnoemen. “Mars, Pluto, Saturnus, de maan, de aarde, de zon… Volgens mij zijn er tussen de tien en de twintig planeten.” Daar is Loek van Loon (9), die naast hem zit, het niet mee eens. “Nee! Het zijn er acht!” Ook hij ziet een carrière als astronaut wel voor zich. “Vooral die raketten zijn cool.” “De ruimte is prachtig, de planeten en de verschijnselen. Ik wil later ruimteweten-schapper worden”, zegt leerling Boet Voermans (8).

Raket bouwen
Op de derde dag leren de jonge ruimtevaarders bij Ontdekstation013 hoe ze zelf een raket moeten bouwen én afvuren. “Ik weet al hoe je er een moet bouwen, maar dat ga ik nu niet vertellen hoor! Straks hoort de rest van de klas het.” Wat Loek wél wil vertellen is dat zijn raket wel honderd meter hoog kan komen. “Ik hoop alleen wel dat er buskruit is.”

De resterende vijf zondagen gaat de klas onder andere filosoferen over tijd, want een reis naar Mars duurt ongeveer acht maanden.

Ideale stad
Daarnaast krijgen ze een gastcollege van Curiosityworld over de geschiedenis van de ruimtevaart, leren ze over het leven én overleven op Mars in het Natuurmuseum Brabant en keren ze weer terug naar de aarde, waar ze hun eigen ideale stad mogen bouwen met ContourdeTwern.

Foto: Alegria Ioannidis (Persgroep.net): Leerlingen van de Ruimtevaartschool in de LocHal doen een evenwichtsoefening.
Bron artikel: Brabant Dagblad, Alegria Ioannides

Share This